Zbierkové predmety z bojnického zámku budú obdivovať na Zemplíne

31.05.2012 Prievidza

Bojnice 31. mája (TASR) - Unikátne zbierkové predmety z bojnického zámku si budú môcť prezrieť aj na južnom Zemplíne. Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice sa totiž rozhodlo, že za svojimi návštevníkmi pocestuje aj do ostatných regiónov Slovenska. Ako prvých navštívi SNM – Múzeum Bojnice milovníkov umenia a starožitností v centre južného Zemplína v Trebišove, kde sídli Múzeum a Kultúrne centrum.

"Na výstave Z pokladov bojnického zámku múzeum predstaví viac ako dvesto unikátnych zbierkových predmetov z oblasti výtvarného umenia a umeleckého remesla. Budú to prevažne drobnejšie artefakty, ktoré návštevníci bojnického zámku bežne neuvidia, keďže sa nachádzajú v jeho depozitároch spolu s ďalšími vzácnymi exponátmi," uviedla Lucia Sokolová zo SNM - Múzeum Bojnice.

Z výtvarného umenia určite najviac zaujme ikona Tichvinskej Matky Božej s perlami. Zaujímavé sú aj doteraz nevystavované drobné kresby a grafické listy. Zo sochárskych diel bude na výstave napríklad gotická soška Panny Márie s dieťaťom, malební anjelici Dionýza Stanettiho, ako aj busta Beatrix od francúzskeho sochára Juliena Causse.

Ďalej návštevníci uvidia český a viedenský porcelán, taliansku majoliku, habánsku fajansu i nemeckú kameninu. Nebude chýbať ani sklo, striebro a hodiny. Z menších predmetov zaujme cestovný príbor, ako aj kazeta s potrebami na šitie.

"Mnohých upútajú aj palné a chladné zbrane. Jedinečné sú najmä meče z pôvodného majetku posledného šľachtického majiteľa bojnického zámku grófa Jána Pálfiho. Bol švagrom Emanuela Andrášiho, po ktorom je v trebišovskom okrese pomenovaný Manov kanál privádzajúci vodu z Tople pri Božčiciach do trebišovského cukrovaru," vysvetlila Sokolová.

Výstava bude slávnostne otvorená 6. júna 2012 o 18.00 h. v priestoroch trebišovského kaštieľa a návštevníci ju budú môcť uvidieť do 29. júla 2012.

Zámok Bojnice patrí k najkrajším a najnavštevovanejším zámkom v strednej Európe. Ročne jeho bránou prejde takmer 250 tisíc domácich a zahraničných návštevníkov.
 

Vyberte región